måndag 3 november 2008

Ett amerikanskt bröllop

Så har vi upplevt ett amerikanskt bröllop också. Annorlunda, mycket mat, mycket sprit och mycket dans så kan man väl enklast beskriva det. 169 pers dök upp till middagen.

Vi tog LIRR ut till Queens där coachen i mitt fotbollslag, Ron, hämtade upp oss för gemensam färd till kyrkan. Proceduren där var hyfsat likt ett svenskt bröllop. Efter kyrkan var det ett glapp på ett par timmar innan själva middagen skulle inledas. Vi åkte då hem till Ron och softade med lite annat folk.

Kvällen inleddes kl 17.30 med det som kallades för "Cocktail hour" på Chateau Briand. Man plockar mat från en massa olika varianter på en buffet. Det var öppen bar så det slank ner ett antal fina Gin and Tonic. Här satt man en dryg timme innan vi slussades vidare till själva festlokalen.

Efter "Cocktail hour" så inleddes "The reception" med att alla tärnor, marsalker och diverse föräldrar introducerades till hög musik och applåder. Amerikanskt. Brudparet kom sen upp ur golvet till applåder och hejarop. Ultra-amerikanskt.
Vi satt vid ett mycket bra bord med idel kända ansikten från fotbollslaget. Det hölls ett par korta tal från ett par vänner. Ingen av respektive föräldrar sa något. En stor skillnad från Sverige.

Som bröllopspresent ger man normalt sett pengar här i USA. Man betalar för sin egen middag så att säga. Jag pratade lite med Ron innan bröllopet hur mycket man borde lägga. Han sa att runt 125 dollar per person var ok. Så fick det bli. Efter varmrätten gick sen brudparet runt och tackade alla och samlade då också in dessa kuvert med checkar. En bra tradition som jag tar med mig till Sverige inför ett ev bröllop...

Det var mycket fokus på dans och dricka under "The reception". Det serverades en fyrarätters tror jag men folk dansade mest hela tiden och gick bara från dansgolvet för att ta en tugga mat eller beställa drinkar ur den bar som var gratis. Nån sorts stek serverades som huvudrätt. Den sköljdes ner med lite fin vodka/apelsinjuice utan is för att maximera mängden alkohol. Lyxmannen toppade redan vid 22.30 när han rev av ett par renskrämmor på dansgolvet. Dominansen var total.
Lite oklart när det sen slutade men jag tror det var strax innan 24.00. Man var alltså inte kvar hela kvällen på detta ställe utan nu åkte vi vidare till det hotell där vi bokat rum. Även brudparet och diverse annat folk hade rum här. Jag och Jess hade först tänkt ta en taxi dit men sen forcerade vi den limo som brudparet hade för sig och sina tärnor så vi slapp ta en taxi. Sweet. Man bråkar inte med svenskt stål vilket amerikanarna börjar lära sig.

Satt sen i den obefintliga hotellbaren och snackade tills klockan blev 01.00 då vi gav oss. Rummet snurrade otäckt fort för Lyxmannen men det gamla tricket med ett ben i backen räddade dagen.
På det hela taget en mycket rolig upplevelse och en skoj fest.


Gina hade ett rejält "släp"


Alla tärnor och marsalker åkte runt i en limo modell större.


De kastade inte ris utan bara blommor. Ni ser Jess längs till höger.


Här är en bild från "Cocktail hour". Det dracks och käkades friskt på sina håll. De visade även amerikansk fotboll på en tv så där stor merparten av det manliga könet och hängde. Giants är alltid viktigare än ett bröllop.


Jess vid vårat bord vid "The Reception". Allt gick i vitt med rejäla blomsterarrangemang.


Här satt brudparet på nån sorts kungastol.


Ett helt gäng grabbar. Lyxmannen längst bak. I mitten Will och Duane från softballaget som jag och Jess var med i. De flesta andra är med fotbollslaget och var även med på den beryktade bbq´n i New Hyde Park i somras. Det var då vi bjöd på "swedish schnapps". Killen längst fram i blått, Adrian, blev så dålig dan efter så han svimmade på en affär och de fick ringa efter ambulans. Så kan det å när man försöker dricka ikapp med lite svenska hjältar :)


Coach Ron, brudgummen Ed och Jess rockar loss på dansgolvet.


Ed, Marta, Jess och Gina. Noterad att Marta och Jess matcher perfekt dagen till ära. Martas skjorta var för övrigt extremt skrynklig...


Marta och Ed "Parro" rockar loss. Det var Ed som stupade på gräsmatten på bbq´n ute i New Hyde Park. Skön lirare och en duktig fotbollsspelare.


Ed´s fru vann utlottningen av bordbuketten.


Här har jag och Jess tagit plats i limon på väg till hotellet.



En skön entre av brudparet!!


Det blev såklart en liten fight om brudbuketten. När sen strumpebandet skulle fångas så kom det en del tårar från sina håll. Tydligen ville hon som fångade brudbuketten att hennes kille skulla fånga strumpebandet men har var för full och lyckades inte trots att de i princip la det i hans hand. Istället tog en annan kille bandet och då kom tårarna.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Jessica och Lyxmannen,
Jag vill bara tala om for er hur roligt och underhallande det har varit att lasa er blogg varje morgon.Kommer att sakna bloggen. Ni kan val fa lata oss som laser troget var dag fa veta hur det gar for er nar ni flyttar hem.Jag ar fodd och uppvuxen i Stockholm men har bott i NY i over trettio ar och har tyckt att det har varit roligt att lasa om era bravader i detta land och lyxmannens harliga humor och satt att se det har landet. Ni verkar bada vara super trevliga.Onskar er en bra resa och lycka till med allt nar ni kommer hem till Sverige!
Kommer att sakna er!
Gunilla i Woodstock

Lyxmannen sa...

Tjenare Gunilla, kul att du gillar det!
Var bor du nånstans? Är du också hemmafru? :)
Självklart ska vi runda av det på ett bra sätt. Kommer ett par inlägg från Sverige också och kanske ett inlägg från första dagen på jobbet..
Tack för alla vänliga ord!

Anonym sa...

Hej igen!
Just nu bor jag I Woodstock upstate NY. Har bott i Brooklyn och Westchester County tidigare. Nej, jag ar ingen lyx/hemmafru! Jag har modefirma med min mann sedan manga ar tillbaka. Designar afton klader.
Har senaste tiden flyttat firman fran sjunde avenyn i Manhattan sa vi kan jobba hemmifran. Sa det ar val lite lyxigt :-)
Ser fram mot de dar inlaggen!
You and Jessica take care & be well!
Gunilla

Lyxmannen sa...

Woodstock har vi inte varit i. Enbart Lake George och Buffalo förutom New York i princip.
Modefirma minsann. Vi försökte köra lite mode i våras på bloggen men det gick sådär :)

Tack detsamma och ha en toppendag!

Anonym sa...

Ja visst sag jag dina mode inlagg!
Lyxmannen ar ett riktigt mode lejon har jag konstaterat.
Fick inspiration till hela min collection =)
Gunilla

Anonym sa...

Bröllop på G...!? :)