tisdag 22 juli 2008

Philadelphia

Vi är nu hemma från Philly igen. Det har varit ett par dagar fullproppade med amerikansk historia. Det var ju i Philly de skrev under "Declaration of Independence" eller självständighetsförklaringen som den heter på svenska. Detta var fjärde Juli 1776 och det är därför de firar 4th of July här i USA.

Snabba fakta om Philly:
* USA:s huvudstad under några år i slutet på 1700-talet.
* USA:s femte största stad med dryga 6 miljoner invånare
* Idag mest känt för sina historiska byggnader och Philly Cheesestakes som är nåt bröd med kött i.

Igår åkte vi turistbuss, strosade runt i city och kikade på lite historiska byggnader. Idag var på tre olika muséer vilket är tre gånger så många som vi varit på i New York.
Bilderna nedan får förklara vår lilla tripp. Det enda muséet som inte är med på bild är Museum of fine Art eller nåt sånt där vi fick en trevlig 90 minuters lektion i amerikansk historia av en dam där då vi var helt själva på muséet. Trevligt och lärorikt för ett par tomtar från Sverige som sov sig igenom historielektionerna i skolan.

Imorgon väntar nya äventyr. Denna gång styr vi kosan österut och Montauk, Long Island.


Phillys skyline.


Elfreth´s Alley. Äldsta bostadsgatan i hela USA.


Här kantas vägen av hela världens flaggor in till city. Sverige kan ni se i kollaget högst upp.


Ni som följt bloggen ett tag vet att Jess stora hobby är att samla quarters från alla delstater i USA. Ett besök på ett av bara fyra myntverk i hela USA var därför en självklarhet. De hade tyvärr inte de två mynt Jess saknar. De kommer ut någon gång under 2008.


Här flippar Marta en quarter på Benjamin Franklins gravsten. Det ska enligt sägen ge tur i sju hela år. Det ger också tusentals dollar varje år till staden Philadelphia.


Den legendariska trappan som Rocky löper uppför i Rocky I. Det är Phillys konstmuséums trappa.


Marta ramar inte Independece Hall som kanske är den mest kända byggnaden i hela Philly. Det var där de skrev under självständighetsförklaringen. Det är också uppe i det tornet som Nicholas Cage är och hänger lite i National Treasure.


City Hall var en rätt mäktig byggnad.


Independence Hall. Ett stycke amerikansk historia.


Jess vid Liberty Bell som förut hängde uppe i tornet på Independence Hall men som numer står säkert på backen.


Detta är det hus där Betsy Ross bodde. Hon sägs vara den som tillverkade den första amerikanska flaggan. Just denna flagga har 13 stripes och 13 stjärnor. När de skrev under självständighetsförklaringen fanns ju bara 13 stater.


Jess och Marta i LOVE parken. Ett tillhåll för många uteliggare.


Vi avslutade vårat besök i Philly med att gå på Masonic Temple som är ett tillhåll för "Freemasons" eller Frimurare som vi säger. De omges ju numer av en aura av mystik efter DaVinci koden och filmen National Treasure.
Vad är egentligen sant om dessa Frimurare? Det mest är nog påhitt men vem vet. George Washington, USA:s första president, var en av de första Grand Masters som det heter. Det ryktas också att vår egen kung är med i denna församling som inte är religiöst inriktad utan de välkomnar alla religioner så länge man tror på ett högre väsen eller nåt.
Enligt vår guide, som själv var frimurare, finns ett av världens största frimurartempel i Stockholm.
De hade grymt sjyssta lokaler och mötesrum varav ett ni kan se ovan.

8 kommentarer:

Anonym sa...

En Philly Cheese Steak Sandwich är inte bara något bröd med kött i utan den godaste sandwich man kan få. Sthlms bästa finns på Bagpipers på Rörstrandsgatan. Don't mess with the food.

//Bodac

Anonym sa...

Grymt skoj blogg! Kommer jag "favorisera". Vad är det frugan jobbar med på börsen?

Ha en grym dag!

/Johan

Anonym sa...

Hur fan gick det med tävlingen????

jag vann ju!!

///P

Anonym sa...

F-n vad ni är aktiva. Ni har gjort mer på ett år i NY än jag har gjort på tio.

Och nu kan ni få göra en sak till som jag inte ska göra. Jag har några biljetter till Springsteen på söndag på Giant Stadium. Blir dock kvar i Sverige en vecka till av olika anledningar.

Let me know om ni är intresserade.
110 dollar styck. (självkostnad)
Hyfsat bra platser ska det vara.

Lyxmannen sa...

Thomas: Vi har ju bara ett år på oss. Gäller att ligga i om vi ska hinna få ihop till ett antständigt antal stater ;)

Sjysst erbjudande med biljeterna men faktum är att vi redan har ett par tickets till på söndag. Jag kan maila ett par svenskar här i NY och se om de är intresserade. Återkommer ikväll.

Bodac: Det är säkert en finfin macka.

Johan: Tack för de snälla orden!!
Jess arbetar på American Stock Exchange där hennes företag har byggt optionshandelssytemet och de har ett par personer på plats dagligen. De har såkallad onsite support. I dealen ingår att man får ta med en lyxman om man vill. Grymt bra deal! :)

P: Sluta skicka kassa kommentarer, kom med nåt konstruktivt annars kanske jag har annat för mig den 23:e Augusti...

Anonym sa...

Lyxmannen, låter som en jävligt bra deal! Jobbar själv med IT och ett sådant jobb skulle ju vara drömmen, det skulle nog frugan tycka också (funkar det med lyxkvinnan tro? :)).

Hur som helst, vi är såklart intresserade av alla tips vi kan få; shopping, mat, uteliv osv. Det är första gången i NY för oss båda.

Ha en bra dag!

/Johan

Anonym sa...

Hallå va!

Du måste ju anmäla dig nu!
Annars blir det fullt!

/P

Anonym sa...

Ok, hör gärna med dina vänner om de vill köpa biljetterna.
Have fun on Sunday!
Kommer att bli kanon.