söndag 17 februari 2008

NBA Slam Dunk Contest

I helgen har NBA(basket) sin All-Star weekend i New Orleans. Under lördagen var det skills-competition i diverse olika former och det hela avslutades med Slam Dunk Contest. Det blev en grymt spektakulär uppvisning och 2008 års Slam Dunk Contest lär gå till historien som en av de bästa någonsin.

De började med Slam Dunk tävlingar under sent 70-tal men tog bort den från programmet rätt omgående.

1984 återinförde man den och då vann inte legenden Julius "The Doctor" Erving men skrev in sig i historieböckerna genom att dunka från straffkastlinjen.

1986 vann Spud Webb tävlingen. Han är 165cm lång! Folk skrattade bara åt honom när han skulle ställa upp men han satte alla på plats. Han var för övrigt den första som kastade iväg bollen och sen fångade den på väg upp mot korgen något som många gör nuförtiden. Ni kan se hans vinnardunkar här

1987 och 1988 vann en viss Michael Jordan. Hans fighter med Dominique Wilkins är legendariska. Framförallt 1988 skulle man velat vara på plats. De var då i Chicago där Jordan var större än Gud. I sista omgången behöver han 48 poäng eller nåt och han väljer då att dunka från straffkastlinjen. Det är 1.45 in i denna video

Under 90-talet sjönk så populariteten för denna tävlig. Främst för att de bästa inte ställde upp och att ingen kom med några nyheter. De tog därför bort tävlingen under ett par år men bestämde sig för att återinföra den år 2000.

2000 var Vince Carters år och också en de bästa tävlingarna någonsin. Carter tvingade sin kusin Tracy McGrady att vara med så att de fick ihop folk till tävlingen.
Här kan ni se hans serie av dunkar från 2000, en de bästa serier någonsin.
Han gjorde senare det året, under OS i Sydney, tidernas dunk i en tävlingsmatch. Killen han hoppar över är ändå en bit över 2 meter...

2006 var året då "den lilla mannen" skulle vinna igen. Nate Robinson från New York Knicks vann med en grym serie. Han är 1.75 lång och killen han dunkar över i slutet, efter 1.55, är Spud Webb som vann 1986. Hyfsat atletisk kille!

2008 är året då Dwight Howard från Orlando Magic skrev in sig för alltid i historien genom sin serie av dunkar med Stålmannen-dunken som höjdpunkten. Saken är att han är 2.11 lång men kan också hoppa HÖGT!
Den kommentator som skriker som mest är Charles Barkely den gamla legenden. Även Magic Johnsson säger att han aldrig sett nåt värre. Han var ändå på plats både 1988 och 2000.
Nedan har ni hans serie från igår kväll.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Zzzzzzz....

/P

Anonym sa...

Jesus. Trickfilmat eller??!
Fast när man tänker efter, vem kan inte flyga sådär när man har stålmannendräkten på sig. Det har man ju sett att Clark Kent gör stup i kvarten

Impressing research du gjort!
/V

Anonym sa...

Grymt inlägg. Vem har påstått att Marta lever lyxliv i New York?! Du sliter ju hund med bloggen. ;-)
Sjuka dunkar!
När jag harvar i Stockholmsseriens division 6 med Kronoberg har vi lika stor plan, likadan boll och samma korgar. Men det en helt annan sport!!!
Å andra sidan är jag tveksam till om ens grabbarna i Basketligan kan anses syssla med samma idrott som killarna i klippen. Häftigt att se!

// Daniel

Anonym sa...

Bra där Sillen. Äntligen nån som förstår att det inte bara är en dans på rosor och vara ledig!

Det skulle vara intressant att se div.6 köra en Slam Dunk Contest! =)

Anonym sa...

Haha! Ja, den tävlingen skulle göra succé på Youtube. Två timmar av misslyckade försök att dunka. Ingen vann. Snacka om lyteskomik. :-)

Anonym sa...

Du e ju ganska lång, om du stoppar in ett A4 under fötterna kan du inte dunka då?
För du kommer väl högre upp med ett a4 under fötterna än om du hoppar? =)