torsdag 31 januari 2008

Det drar ihop sig för Superbowl XLII

På söndag spelad Superbowl XLII i Scottsdale, Arizona. New England Patriots är favoriter mot New York Giants.
Sportsändningarna domineras av söndagens match och all annan idrott får minimalt med utrymme i tidningar/tv. På söndag kan vara en ruggigt bra dag om någon vill shoppa på Manhattan. Ni lär vara ensamma på gatorna.

New England är obesegrade i år. 16-0 i grundserien och två raka i slutspelet. Aldrig förut har ett lag vunnit 18 raka matcher under en säsong. Miami Dolphins vann 14 raka i grundserien och även sina tre slutspelsmatcher 1972 men sedan dess har antalet lag utökats så nu spelar man alltså 16 grundspelsmatcher.
Patriots slog ett antal rekord under säsongen.
Tom Brady, quarterbacken, kastade 50 touchdowns, flest i historien.
Randy Moss, wide receiver, fångade 23 touchdown passningar vilket är rekord.
De gjorde totalt 589 poäng, också det rekord.

Det enda laget förutom New England som var obesegrade i hela USA under hösten var fotbollslaget Fresh Meadows FC där Superswede-Andreasson spelar. Åtta vinster och två oavgjorda. Imponerande.

New York Giants hade 10 vinster och sex förluster under grundserien men har verkligen vaknat till liv i slutspelet. Deras quarterback Eli Manning är nog den som haft mest press på sig under året.
Dels är han quarterback i New York vilket innebär att du får så mycket skit som du bara kan få från fans/journalister. Dels heter hans bror Peyton Manning som vann superbowl förra året med Indianapolis Colts så han jämförs alltid med honom.
Det verkar vara betydligt lättare för Giants att spela på bortaplan. De förlorade första bortamtchen mot Dallas i höstas sen dess har de 10 raka vinster på bortaplan inklusive de tre slutspelsmatcher som alla spelats på bortaplan. Det talar väl lite för dem.

Mitt tips är en riktigt tät match där Patriots ändå vinner i slutet, 21-17.

En liten indikation på hur mycket amerikanarna ser fram emot matchen fick vi igår. Jess arbetar på en av de större börserna här borta och i helgen ska de failover-testa en ny release som de eventuellt ska gå live med på måndag. Det är en helt ny komponent som ska in i systemet. En STOR uppdatering för att prata svenska.
De ska hålla på hela lördagen och kl 23.00 kommer de har ett möte där de bestämmer om de kan gå live med det eller inte. En smart person som arbetar på börsen försökte lite försiktigt lägga fram att de har hela söndagen på sig också. Då säger högsta chefen för driftavdelningen;
"-We are not working Sunday, it´s Superbowl!"
Så är de inte klara 23.00 på lördag så skjuter de på releasen till nästa helg då de ju även kan nyttja söndagen...

Ruggig frispark - Cristiano Ronaldo

Detta är ruggigt. Har inte sett en sån frispark sen Roberto Carlos skickade iväg en bananskruv i för-VM 1997. Kan också hända att Denny Hedenström faktiskt skickade in en sån på Köpings IP i slutet på 90-talet men jag tror inte det.
Cristiano Ronaldo i gårdagens match mot Portsmouth.

onsdag 30 januari 2008

Sport, sport å lite sport

Efter att har varit här i sex månader tror jag mig ha kommit på vad som är det bästa respektive sämsta med det stora landet i väster.

* Det överlägset sämsta är att det är reklamavbrott var 4e minut på tv.
* Det bästa är att det finns alltid minst 4 olika matcher att kolla på så när det är reklam är det bara att zappa över till nästa kanal!

Hur ska vi klara oss med 12-minuters sportnytt när vi flyttar hem??

/Jessica

Superswede-Grobecker flyttar in

De senaste dagarna har jag hjälpt Cinnobers nya ansikte på denna sida atlanten att fixa med saker till sin nya lägenhet. Superswede-Grobecker flyttar in på 31:a gatan och 6:e avenyn. The Epic heter byggnaden och han ska husera på våning 57. Sweet är ordet.

I söndags så var vi på RunnerStore i Time Warner-byggnaden vid Columbus Circle för att köpa lite löparskor. Jess och Superswede-Grobecker skulle köpa nya men de lyckades också shoppa diverse olika löpargadgets som de tydligen behövde. Vi löpte också 7km i Central Park på eftermiddagen.

I måndags var vi och kikade både säng och soffa men hittade bara en säng från Sleepys. Det var för övrigt samma säljare som sålde sängen till mig och Jess för sex månader sen fast vi var i en helt annan Sleepys affär.
Vi kikade runt efter en massa soffor men tröttnade snart och stack till Paragon Sports istället för att kika sportgrejer.
Jag köpte en basketboll och Superswede-Grobecker ett nytt squashracket.
Enligt honom själv hade han det lite tajt med pengar när vi skulle köpa soffa/säng men han kunde ändå lägga $200 på ett squashracket och $300 på träningskläder/löparskor. Helt rätt prioriterat!

Igår tisdag åkte vi sen till Brooklyn för att fortsätta leta efter en soffa. Första affären hittade vi det vi sökte efter. Blev en sjysst grå/vit soffa som man kan bädda ut. En bäddsoffa på svenska.
Då vi hittade en soffa så snabbt fanns tid över för lite annan shopping. Vi gick därför på jakt efter nya sneakers.
Båda slog till på ett par vita Lacoste. Mycket bra köp. Vi kikade en snabbis efter en ny tv också men hittade ingen på J&R.
Jag åkte hem och mötte upp Jess i bubbelpoolen istället. Aldrig fel att bubbla lite när man dragit runt i affärer en hel dag.

Imorgon får han nycklarna så då ska vi flytta ut honom från hans templägenhet och in i den nya. Kanske läge att stänga av telefonen så han får flytta all skit själv. Tufft beslut men troligtvis får jag ställa upp för Börje är ju inte här och kan hjälpa till.


Martas nya sjyssta Lacoste.

Superswede-Grobeckers nya.

Inge mer Kalles tack!

Varenda gäst som varit här och hälsat på tänker lite smart för sig själv att vi säkert saknar lite Kalles Kaviar. Rätt tänkt då det inte finns nåt finare än en äggmacka med lite kaviar på.
Nu har vi haft så många gäster i höst så det ligger inte mindre än 12 kaviartuber i kylen.
Vill ni ta med nåt i fortsättningen så ta med lite lösgodis eller en kebabpizza från Köping.


12 tuber kaviar...

tisdag 29 januari 2008

Det tysta kriget

I skuggan av kriget i Irak pågår ett tyst krig på 56:e gatan här i New York. På ena sidan ett normalt svenskt par i sina bästa år. På andra sidan sidan en butter doorman som sett sina bästa år.

Det hela började i julas när alla våra doormans var extremt trevliga och höll upp dörren mest hela tiden och alltid hälsade glatt. Vi fick då reda på av en av Jessicas svenska kollegor här borta att man skulle ge alla som arbetade i huset en summa pengar i julklapp. De visade sig att inte mindre än 39 pers arbetar här...
Man skulle ge cirka 10 dollar per person. Vi funderade ett tag och sen sa vi aldrig att vi "skänker" 400 dollar till dessa nissar som bara öppnar dörren åt oss. Vi betalar tillräckligt i hyra och gymkortet kostar som ett SATS-kort fast gymet är på 50 kvadrat.
Nog med utlägg var vår ståndpunkt.

Dagarna efter nyår, när det gick upp för en viss doorman att vi inte gett någon "julklapp" till han, så har han slutat hålla upp dörren åt mig. Han hälsar inte längre och vore han lite yngre kanske han skulle läxa upp mig.
Våra paket som levereras till receptionen tar alltid en extra dag på sig att komma fram.
Frågan vi ställer oss är om all vår post verkligen kommer fram? Ska skicka ett brev till mig själv imorgon på prov.

Istället för att skänka 400 till dessa nissar så fick det bli en ny driver till lyxmannen. En El Diablo. Skaftet är ett VNR Nano Composite 46,5 tum mot normala 45 tum och endast 7,5 graders loft ska göra att det slås monsterdrivar i vår!


Den numer buttra doormannen...


Martas nya driver. Allt i livet handlar om prioriteringar, denna gång prioriterade vi en ny driver.

lördag 26 januari 2008

Lördagsmiddag på Carmines

Efter fredagens trevliga afterwork var det återsamling för alla som arbetar för Cinnober på denna sida atlanten på restaurangen Carmines. Den ligger på 90:e gatan och Broadway. Upper West Side heter området.

Det var för att fira av Pedro och Krigsmannen lite mer intimt innan de åker tillbaka till Sverige. De som har barn tog med dem och de som har en lyxman hemma fick ta med honom.

Mycket trevlig middag med mängder av rödvin, champagne, avec och lite annat smaskens. Bodare som är projektledare för gänget gör alltid ett bra jobb när det är middagsdags. Man skäms inte för att beställa det dyraste på menyn eller dricka skumpa mitt på blanka eftermiddagen. Det är fint med lite gratismiddagar för en man utan inkomst.



Min bordskamrat, Krigsmannes son, Rasmus. Det var han och hans lillebror jag var barnvakt åt förut.


Annika och hennes Jonathan som liksom lyxmannen har poker som enda inkomst. Han bor dock på Manhattan utan en försörjande fru så kanske tjänar han marginellt mer på pokern än lyxmannen.


Vin och tillräckligt med skumpa för att man skulle känna sig nöjd. Krigsmannens fru till vänster och Bodare i en tveksam Hammarby tröja bredvid Jess.


Jess, Superswede-Grobecker, Pedro och Jörgen.


Jess och Superswede-Grobecker med en flaska Sambuca framför sig.


Jörgen och Marta diskuterar golfresor till Florida i Februari.


När vi skulle dra var det en enorm kö för att få bord. Carmines är ett mycket populärt ställe.

Afterwork på Suspenders

Inte ens Team Sweden kunde hjälpa Manhattan FC till seger i fredagens match. Vi torskade med 11-8 efter en katastrofal insats av ett par spelare.
Framförallt Heffaklumpen gör en insats som får Fredrik Karlssons dagar i Köpings FF att framstå som riktigt vassa.
Heffaklumpen väger runt 150kg och har ytterst få muskler på kroppen. Ändå spelar han 21 av 25 minuter i första halvlek! Han såg ut som frihetsgudinnan där han stod och pekade i mittcirkeln.
Han skulle dra i halvlek sa han men inte fan försvann han. Istället stod han och domderade hur vi skulle spela i andra halvlek. Var en hårsmån från att sänka han med en tackling bakifrån.

Efter matchen tog Superswede-Grobecker och jag en taxi ner till Ground Zero för att möta upp resten av Cinnober-gänget för lite afterwork. Krigsmannen och Pedro gjorde sin sista dag på börsen innan de åker tillbaka till Sverige så det var en hel del folk på plats. Krigsmannen har många vänner på börsen så det är säkert 30 pers i vårat "gäng" i baren.
Jess blev inringd till jobbet innan vi kom dit så jag och Superswede-Grobecker klev in till Suspenders som baren heter för att få i oss lite sprit.

Det första som händer är att kille, vi kan kalla honom Andy, kommer fram till mig och frågar om jag är Jess pojkvän. Jamen säger jag. Han säger då:
"-There are 20 guys here who wants to get merried with Jessica so what are you doing here?" Hej och välkommen med andra ord...

Jag skrattar bort det hela och tar två glas rödvin i baren. Andy som började med att skända mig kommer tillbaka och ska snacka lite golf nu. Jag lirade med en kille på hans avdelning förut och LEVERERADE den gången så rykten går att jag är en jävel på golf. Helt korrekt. Han frågar lite om vilka klubbor man ska ha och plötsligt är vi polare.

Jess kommer snart tillbaka till Suspenders men då ringer telefonen igen. Hon har jouren och nån tomte ringer och frågar saker hela tiden. Efter att tomten ringt tre gånger på kort tid berättar jag detta för Andy som arbetar på samma avdelning som tomten. Han blir då galen och ringer upp tomten och SKÄLLER ut honom efter noter. Jag ligger och gråter i ena hörnet i baren då Andy är uppriktigt förbannad på tomten för att han ringer hela tiden. Efter det samtalet ringer inte tomten nå mer på hela kvällen.

Snackar sen med en jäkligt trevlig kille som heter Alan och som förut arbetade på American Stock Exchange men som nu arbetar som nån chef på New York Stock Exchange, den största börsen i världen typ. Vi pratar om allt möjligt och avslutar med att boka en golfresa inom kort. Lite oklart var vi skulle, hade trots allt fått i mig några glas rött och ett par jägermeister samt ett gäng Gin&Tonic. Tror det var upstate New York vi skulle.

Det dyker sen upp ett par tjejer som inte ingår i gänget. Det blir huggsexa om dem och Superswede-Grobecker ligger självklart i framkant då han är en blond svensk som lirat på proffstouren i tennis. Amerikanarna blir trötta på Superswede-Grobecker och säger att han max får snacka med en tjej.
Slutar med att Superswede-Grobeckere får två telefonnummer med sig hem medan amerikanarna kammar noll.
USA-Team Sweden, 0-2

Sista ämnet för kvällen blir filmen Die Hard. Vissa av amerikanarna påstår att Hans Gruber är med i Die Hard 2. Alla som kan sin filmhistoria vet att han är med i Die Hard och hans bror i Die Hard 3. Efter tio minuter ger de till slut upp och ger mig rätt.
USA-Team Sweden, 0-3

Vi är hemma runt 01.00 och rummet snurrar på bra när jag lägger mig.

Ska tilläggas att Andy och killen som påstod att Hans Gruber var med i Die Hard 2 skulle arbetat idag lördag men Andy ringde in och sa att han var sjuk med Die Hard killen kom till jobbet, spydde ur sig några gånger och fick sen åka hem igen.

USA-Team Sweden, 0-58

fredag 25 januari 2008

Dags för Team Sweden att leverera

Idag är det dags för andra fotbollsmatchen för Team Sweden nere på Chelsea Piers. Det spelades en match när vi var i Texas som vanns med 8-5 så nu är vi 1-1 i vinster/förluster.
Superswede-Andreasson har ju fått tillskott av Superswede-Grobecker så när jag var på roadtrip i texas gjorde han själv hälften av målen i förra matchen. Ett mycket bra tillskott till truppen.

Direkt efter matchen ska vi på lite partaj. Två av Jessicas arbetskompisar gör sin sista arbetsdag idag innan de åker tillbaka till Sverige. Det är Pedro och Krigsmannen. Kan bli en lång kväll så därför gäller det att ladda på rätt sätt. Det blir en eftermiddagslur idag. 1-2 timmars vila ska nog göra att man orkar hålla ut längst av alla inatt.
Krigsmannen brukar inte ge sig i första taget och detta är ju hans sista kväll så det känns som han kommer kriga på länge ikväll. Det är därför extra viktigt att få ett par timmars sömn i eftermiddag. Lurade kroppen genom att gå upp vid 0730 imorse så vid 1500 idag kommer jag vara skittrött.

Har för övrigt bara två små uppgifter idag. Städa sovrummet och diska. Jag hade egentligen plocka in tvätten men efter att jag negligerat det i ett par dagar så löste Jess den uppgiften.
Har alltid sagt att om man bara skjuter upp tråkiga göromål tillräckligt länge så löser det sig av sig självt.

Nu ska Romba få jobba lite.

torsdag 24 januari 2008

Hylla den som hyllas bör

Martin och jag är två riktigt sportfantaster, vi planerar våra semesterresor efter olika matcher här borta, tar semester 3 veckor för att ligga hemma i soffan och kolla på OS med mera. Min favoritsport har alltid varit och kommer alltid att vara handboll. Tänk då att befinna sig i ett land som inte ens vet vad handboll är när EM pågår förfullt i Norge... man kunde ju varit på plats... katastrof!

Därav detta blogginlägg, vi vill helt enkelt hylla vår vän i Svedala, g p j m! Han har av ren snällhet och omtänksamhet erbjudit sig att göra matcherna tillgängliga för oss på andra sidan jordklotet! Och som han gör det!

Här följer ett utdrag från ett mejl han skickade till oss strax innan första matchen efter att vi provat överföringen med Sportnytt:

Säg att morgondagens match som börjar 20:30 och tar 108 minuter (nio gånger dagens Sportnytt). Då blir hålltiderna:

22:18 kopering av digital-tv-mottagarfil till PC.
22:45 demultiplex av digital-tv-fil till elementärströmmar.
23:15 Start av Dr DivX för komprimering till MPEG4. (Inget problem, går sällan och lägger mig före midnatt)
03:00 Dr DivX är klar, g p j m sussar
06:30 g p j m vaken, g p j m tar med filerna till jobbet!
10:00 CET: filerna tillgängliga, dvs 4am EST

Är det inte underbart? Nu har vi kikat på samtliga Sveriges matcher denna vecka, dessutom live! I princip... Vi kollar på matcherna med samma starttid som ni fast 6 timmar efter såklart.

Tack g p j m!

Texas avslut

Efter att ha spenderat fem dagar i USA:s näst största delstat kan man summera det enligt följande.

Texasbor är supertrevliga
Otroligt mycket människor har kommit fram och pratat med oss eller frågat om vi behöver hjälp med något. Alla servitriser vi haft har alltid snackat en massa med oss när de hör att vi kommer från Sverige.

Amerikaner i allmänhet och Texasbor i synnerhet har risig koll på geografi
När vi säger att vi kommer från Sweden säger hälften av dem "-I have never been to Switzerland but i want to go there"
De har inte en aning om var Sverige ligger. Det var värre i Texas än vad vi upplevt nån annanstans. De lever som i en bubbla. En gigantisk bubbla.

De kan bygga vägar i detta land
Vare sig vi var i San Antonio eller Dallas som båda har över 1000.000 invånare så är det aldrig några konstigheter att köra bil. De har RINGVÄGAR. Kanske läser nån från regeringen detta och kan se till att det byggs en ringväg i Stockholm!!??
Stora ringvägar gör att det är i princip tomt på bilar inne i de stora städerna. Det är betydlgt svårare att köra runt i Stockholm än vad det är i San Antonio, Dallas eller tom på Manhattan.

Man blir automatiskt överviktig
Det går inte att äta rätt när du är på roadtrip. Det finns hundra olika snabbmatsställen. Vill du äta nyttigt så får du leta tills du tröttnar och tar en burgare istället. Inte undra på att de ser ut som de gör i detta land.
Det var ganska roligt att Larry, han som hade ranchen vi var på, hade en våg i stallet och ingen som vägde mer än 240 pounds(109kg) fick kliva på nån av hans hästar.

tisdag 22 januari 2008

Delivery

Snacka om att det här landet är gjort för att man ska beställa delivery-mat. Efter alltför många hemkörningar och en längtan efter hemlagat bestämde vi att Martin skulle laga middagen ikväll. Pannbiffar, klyftpotatis med chevrésås skulle det bli. Men inte nog med att köket är pyttelitet, man får knappt rum två personer samtidigt, de har dessutom placerat brandvarnaren i princip rakt ovanför spisen/ugnen, eller iaf snett ovanför (faktiskt i hallen).

Så fort Martin började steka biffarna var det kört! Brandvarnaren gick såklart igång och vägrade sluta om man inte viftade med en handduk alldeles under. Så medan Martin lagade maten fick jag stå och vifta med en handduk.

Frågan är hur många fler hemlagade middagar det kommer att bli...

På återhörande
Jessica

måndag 21 januari 2008

Grattis Veronica Augustsson!

Vi på denna sida atlanten vill gratulera Veronica Augustsson som blir lite äldre idag tisdag.
Den flitiga kommentatorn "Stress-V" är i London men vi hoppas att hon får en förträfflig födelsedag med massvis av kakor och tårtor.
Om hon mot förmodan inte kan konsumera en massa godis hoppas vi att hon köper med sig kilovis med godsaker hem till Erik. Det tycker vi han är värd.

Hipp, hipp
hurra!
hurra!
hurra!
hurra!


Vi kunde inte bestämma om vi skulle ha en luggbild eller en...


...modern bild så vi tog båda.

söndag 20 januari 2008

Dallas Mavericks - Seattle Supersonics

Vår lilla roadtrip genom Texas avslutades på lördagskvällen med basketmatchen Dallas Mavericks mot Seattle Supersonics.

Dallas var i final för två år sedan medans Seattle har det lite tyngre. De har dock Kevin Durant i laget. Han gick förra året som nummer två i draften och spås en lysande framtid. Han leder poängligan bland rookies överlägset.

Dallas var lite för bra i denna match för att det skulle bli riktigt skoj men arenan, American Airlines center, är en av de vassare vi besökt. De 25 nedersta raderna bildar en som en gryta av människor som i sin tur skapar ett jäkla tryck.

Från början hade vi lite sämre platser men under uppvärmningen gick vi ner för att se spelarna lite närmare och då blev vi polare med en dam som skötte om platserna bakom ena korgen. Vi snackade en del med henne och hon sa åt oss att komma tillbaka efter halva matchen för att se om det fanns några lediga platser på hennes sektion. Vi gick ner i halvtid och då hade hon ett par finfina platser åt oss.

Nån gång ska vi nog sitta ända nere vid planen men vi har inte riktigt känt att vi vill lägga så mycket pengar på det.
För två år sedan när Dallas var i final hade courtside biljetterna gått för 15.000 dollar, cirka 100.000 svenska kronor styck!


Kevin Durant up close.


Dessa platser hade vi egentligen.


I halvtid flyttade vi ner bakom ena korgen. Inte lätt för motståndarna att skjuta straffkast när det ser ut så här bakom korgen.


Mäktig arena där de nedre platserna skapar ett jäkla tryck. Det går inte att jämföra med KB-hallen men det är ändå hyfsat.


Högt uppe till vänster satt vi först.


En liten video från våra lite bättre platser.

Texas dag 5 - Dallas, South Fork

Då de centrala delarna av Dallas var en liten besvikelse hade vi lite mer tid på oss än vi trott.
"-Vad ska vi hitta på?" sa Jess
Efter lite funderande kom vi fram till att man inte kan vara i Dallas utan att besöka Southfork!

Ranchen ligger en halvtimme utanför de centrala delarna. De filmade enbart utomhus på den ranchen så invändigt såg det helt annorlunda ut jämfört med tv-serien.
De första fem avsnitten spelade de in på en annan ranch men där fick de inte vara kvar så de letade reda på denna ranch och fick tillåtelse att filma under Juni, Juli och Augusti. De fick enbart filma utomhus.
Det bodde en familj på ranchen och pappan ville inte att ungarna skulle störas så därför fick de bara filma under sommarlovet.
De scener som filmades invändigt var alla i en studio i Kalifornien


Jess framför Southfork. Legendariskt ställe.


Här på baksidan där de käkade frukost i varje avsnitt av Dallas tror jag. Det var enda stället på ranchen där de fick filma så bordet bakom Jess är det bord de hade under inspelningen.


Småtrevlig bild.


Framsidan av huset sett från vägen.


Uppfarten.


En liten film från framsidan av den legendariska ranchen.


Man kan höra Dallas musiken om man lyssnar noga...

Texas dag 5 - Dallas downtown

Natten mellan dag 4 och dag 5 spenderades på ett riktigt amerikanskt sunkhotell någonstans mellan Fort Worth och Dallas.
Vaknade och käkade lite fin frukost på Waffle house.

Vi åkte sedan till vårat motell i Dallas och tänkte kika lite vad downtown Dallas hade att erbjuda.
Det var inte mycket. Vi såg EN affär i hela downtown och då gick vi ändå en promenad på flera kilometer. En klar besvikelse. Det bor ändå över en miljon människor i Dallas men inte en affär i hela downtown.
De har flera stora malls istället som amerikanarna älskar. Det är garantera fler människor downtown Köping än downtown Dallas en lördag i Januari.

Det var ganska mäktigt att vara på den plats där John F Kennedy sköts till döds för över 40 år sedan. Man har ju sett den sekvensen där han skjuts ett antal gånger på film.


Marta fightas med lite tjurar som lyckats rymma...


P-automat ala Dallas. Du ställer dig på en parkeringsplats och sen ska du trycka in pengar i en tunn liten springa som motsvarar ditt nummer på parkeringen. Inte 2000-talet direkt på den automaten.


Jess på den plats där John F Kenndey sköts. I Bakgrunden ser man Reunion Tower och till höger om det Hyatt hotellet.


En liten informativ film om från platsen där John F Kennedy sköts till döds.

lördag 19 januari 2008

Texas dag 4 - Fort Worth

Dag 4 blev en bilåkardag. Vi tog oss de dryga 40 milen mellan San Antonio och Fort Worth på under fem timmar med matstopp.

Fort Worth är en stad med cirka 500.000 invånare och den har på senare år i princip växt ihop med Dallas. Det är minst sagt en utspridd stad. Mellan downtown Fort Worth och downtown Dallas är det väl en fem svenska mil. Det är som att Köping och Örebro skulle "växa ihop". Inga småstäder med andra ord.

Vi åkte direkt ut till det område i Fort Worth som kallas Stockyard District. Det är ett område med kullerstensgator och en massa westernaffärer.
Det finns även en Live Stock Exchange här där man tradar boskap. Två gånger om dagen driver ett antal "cowboys" en liten boskapshjord genom gatorn i Stockyard och in till auktionen.

Kvällen spenderades på en rodeo. Det var riktigt häftigt att se. De tävlade i 12 olika moment och nu när vi provat på att rida lite måste man ge dessa grabbar och tjejer lite cred.


Jess utanför "börsen" där man tradar boskap. Kanske nåt för Cinnober att försöka slå sig in på?


Här driver de boskapen genom gatorna till auktionen/börsen.


Jess utanför en Saloon.


Marta inne i en av många såna här affärer. Var riktigt nära att köpa ett Longhorn horn men det blev för dyrt att skicka till New York...


Invigningen till Rodeoshowen.



En liten videosnutt från ett av momenten. En liten kalv släpps iväg sen ska cowboyen rida ifatt kalven, fånga den med lasso och binda ihop tre av benen på kalven.

fredag 18 januari 2008

Texas dag 3 - San Antonio

Efter en fin cowboyfrukost i Bandera så begav vi oss de dryga åtta milen söderut till San Antonio. Vädret var lite kyligare idag, ett par plusgrader och moln.
San Antonio har en riktigt sjysst riverwalk inne i centrum som garanterat är fullsmockad när det är lite varmare ute.
Vi tog en bra promenad runt i stan och kikade självklart in The Alamo också.

Kvällen spenderades i AT&T Center för att kika på en repris av förra årets NBA final mellan San Anotnio Spurs och Cleveland Cavaliers. Det blev till slut en riktigt spännande match där Cleveland vann med 90-88 och kungen, Lebron James, såklart gjorde flest poäng i sitt lag.

Idag ska vi åka norrut mot Dallas. Vi letar just nu efter lite rodeoshower som vi kan kika på. Hittar vi en blir det lite cowboys ikväll igen.


Riverwalken slingrade sig fler kilometer inne i San Antonio. Mycket trevligt.


Lunchen bestod av blandade amerikanska förrätter. Mozarella sticks, Jalapeno poppers, Chicken tenders(buffalo style) med blue cheese såklart och till det hade vi en bunke nachochips. FINT!


Jess tar sikte utanför The Alamo.


Det åkte taxibåtar längs vattner som man kunde hoppa på och av om man ville.


Vi får ta och återkomma en varm sommar och dricka lite margarithas.


Kung James sätter ett straffkast. Nere till vänster, nummer 9, är Tony Parker som är gift med Eva Longoria.

onsdag 16 januari 2008

Texas dag 2 - Cortez Ranch bilder

Idag har vi haft en GRYM dag! Jess som var lite osäker om vi verkligen skulle åka ut till en ranch var lyrisk på vägen hem. Vi ska nu köpa häst när vi kommer till Sverige. Eller nåt.

Började dagen med att Larry Cortez, ägaren till Cortez Ranch, plockade upp oss i sin pickup för att ge hästarna och några longhorns mat. Longhorns är kossor med gigantiska horn. Texas Longhorns.
Sen åt vi en fin frukost och därefter var det dags att välja ut varsin häst. Vi hjälpte Larry att sadla våra hästar sen fick vi plocka hästskit i hagen för att lära oss att man inte bara kan rida och ha kul, man måste plocka skit också.
Jess som var lite orolig för hur det skulle gå när vi skulle rida visade sig vara en riktig cowgirl när det hettade till.

Vi red en timme ungefär sen var det dags för lite middag. De har en heltidskock på ranchen så maten var hur fin somhelst.

Under högsäsong, mars-september, har de mellan 50-70 besökare per dag. Nu var vi ensamma förutom 10 pers som körde deras cowboy-fitness program så Larry ägnade hela sin dag åt två vilsna själar från Sverige. Därför fick vi nu leda in våra hästar i en inhägnad för att träna lite ritt och galopp. Betydligt svårare än vad det ser ut i alla dessa cowboyfilmer man sett genom åren. Vi fick mycket skäll av Larry och tyvärr hade Marta lite problem med utrustningen så han fick mest skäll... Han var hård men det var för han ville lära oss så mycket som möjligt. På det hela taget var Larry en grymt skön karaktär som var hur trevlig somhelst att ha att göra med.

Efter en timme i inhägnaden gav vi oss ut på till entimmes ritt i den finfina naturen Larry har på sina ägor. Mycket trevligt i den 16-gradiga värmen.

Sen var det dags för mat igen och därefter samlades vi runt lägerelden för lite musik och Larry berättade även hur ordet cowboy kom till. Mycket intressant historia och en klockren avslutning på en klockren dag.

I detta inlägg finns det lite bilder och inlägget innan finns några småtrevliga filmer. Enjoy.


Jess matar hästarna.


En Texas Longhorn, dessa lattjar man inte med!


Jess plockar lite skit. Hästar gör inte annat än äter och skiter.


Jess under den första ritten.


Marta styr sin häst med van hand.


Legendarisk bild. Den historien som Veronica försökte sprida om att Jess inte kan rida vet jag inte var den kom ifrån =)


Buffalo Marta ser inte ut att ha gjort annat än fångat tjurar med lasso.


Notera att hästen rider i galopp.


Mycket trevlig avslutning på kvällen. Det var Luis från Chicago som spelade och sjöng.

Texas dag 2 - Cortez Ranch movies


På väg till ranchen, runt 0730 onsdag morgon.


Här åker vi bak på Larrys pickup för att mata lite hästar och några longhorns.


Jess på hästryggen. Inga konstigher. Historien från Tumba-tiden ter sig allt mer påhittad.


Marta har inga problem med lassokastningen. All övning som ung betalar sig här och nu.


Jess får lära sig att kliva av och på hästen så snabbt det bara går. Larry är hård mot oss här men Jess levererar! Hon ser ut som hon ridit i flera år. Hjälmar var klart överskattat tyckte Larry så det körde vi utan.


Ute på en finfin ridtur


Dagen avslutades runt en eldstad med lite musik och ett par grymt bra cowboy historier.

tisdag 15 januari 2008

Texas dag 1 - Austin, Bandera

Detta inlägg kommer från den lilla staden Bandera ett par mil utanför San Antonio, Texas. Vi landade vid lunch i Austin och kikade lite snabbt runt i centrum där. Sen begav vi oss på hattjakt. Man måste ju ha en riktig cowboyhatt om man ska hänga på en ranch.
Tog ett tag att hitta en hatt till ett hyfsat pris. Var bla inne på en affär där man kunde köpa både gevär och pistoler över disk. De gör en snabbkoll i nåt register och om allt ser bra ut kan du gå ut med ett jaktgevär/automatpistol efter ett par minuter. Såna affärer saknar man lite i Sverige. De hade också riktigt fina compound pilbågar för jakt. Var nära att köpa en men den kanske blir svår att få med på planet till New York...

Vi hittade till slut hattar till oss båda och Jess passade på att köpa en sjysst cowboyskjorta inför morgondagen.
Nu ligger vi och slappar efter en finfin middag på ett litet motell i Bandera. Stan har cirka 900 invånare och ett par legendariska pubar. Ska försöka ta lite kort där imorgon när vi har vår utstyrsel på så vi smälter in lite bättre än idag.


På detta ställe köpte Marta sin hatt.


Jess provar äkta cowboyboots. Även Marta kikade lite men vi valde att inte köpa några boots, bara skjorta och hatt.


Detta är inne i Austin. Påfallande lik capitolium i Washington.


George W Bush var ju guvernör i Texas innan han blev president. Han höll till i Austin i den byggnad ni såg ovan.


Denna kille såg till att ingen ritade mustasch på George Bush-tavlan.


Här köpte Jess sin hatt. Det fanns hattar för 1300 dollar i affären! Det är över 8000 svenska kronor för en hattjävel. Den hatten Jess köpte kostade bara 30 dollar.


Marta utanför motellet i Bandera. Klassiskt amerikanskt sunkmotell.


Så här ska vi se ut imorgon när vi beger oss till Cortez Ranch.