torsdag 11 september 2008

9/11

Klockan 08.46 den 11:e September 2001 kraschar American Airlines flight 11 mellan Boston och Los Angeles in i det norra World Trade Center-tornet. Det brinner i 102 minuter innan det faller ihop 10.28 lokal tid.
Det södra tornet träffas av United Airlines flight mellan Boston och Los Angeles kl 09.03 och brinner i 56 minuter innan det faller till marken 09.59 lokal New York-tid.
Världen som vi känner den förändras för all framtid.

Ytterligare två plan kapas, ett kraschar in i Pentagon i Washington kl 09.37 och ett tvingas ner på marken av hjältemodiga passagerare som inser vad som är på väg att hända. Det planet tror man var på väg mot Vita Huset eller Capitolium.

Nästan 3.000 personer dör i attackerna.

Jag tror de flesta kommer ihåg var man befann sig just den dagen. Själv satt jag i ett klassrum i Köping och föreberedde en lektion jag skulle ha. Arbetade som datalärare på den tiden. Kikade in på Aftonbladet och där fanns bara en bild och ett meddelande om att ett flygplan kört in i en skyskrapa. Det stod inget mer då siten gick på knäna av all trafik. På kvällen hade vi fotbollsträning men vi satt mest och tittade på tv:n och såg tornen kollapsa om och om igen. En overklig känsla.

Tog en sväng förbi Ground Zero idag men det var mest avspärrningar och folk som protesterade. De flesta som protesterade verkar tro att Bush och kompani iscensatte hela 9/11.
Borgmästare Michael Bloomberg höll tal och det sägs att Obama och McCain var där men de såg jag inte till.

Vill ni minnas vad som hände så finns ett bra youtube-klipp här eller en mer finstämd version här
Läs också fotografen Thomas Nilssons, som var på plats 2001, inlägg om 9/11 här.


Denna bild är tagen från taket på Jess arbetsplats tre veckor efter attackerna.


Debris överallt.


Vi var i New York första gången 2004. Till vänster är en bild från då och till höger från ett par veckor sedan. Det svarta huset är Deutsche Banks hus som nu håller på att tas ner. Det har varit mycket strul med det huset och det är alltså idag, sju år efter attackerna, fortfarande inte reparerat. De håller nu på att ta ner det våning för våning och tanken är att platsen det står på ska bli en del av det nya World Trade Center.


Ovan 2004 samt 2008 års Ground Zero.


Detta kort togs igår kväll. På platsen där tornen stod har de två enorma strålkastare. Detta gör de numer bara i samband med årsdagen av attackerna.


Michael Bloomberg, inringad i rött, håller tal. Notera också alla snipers på taken runt Ground Zero. Inte läge att göra plötsliga utfall idag.


Idag var det en massa demonstranter som tror att Bush var inblandad i det som hände för sju år sedan.


"Inside job" Mycket demonstranter sida vid sida med polisen.


Ett par bilder till från dagen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Sett "Zietgeist" eller "Loose Change" någon gång? Annars rekomenderar jag det.

Lyxmannen sa...

Inte sett dem. Fick en dvd av några demonstranter som jag pratade med igår. Inte kikat vad det var för nåt ännu.
De flesta verkade snacka om WTC 7 som föll ihop på ett lite märkligt sett. Jag är inte så insatt i detta ämne mer än att det finns en del tveksamheter som aldrig fått något svar.

Anonym sa...

Ja precis. Att tornet föll enligt en sprängning samt att man på filmen kan urskilja små smällar utefter väggarna. Skumt

Lyxmannen sa...

Det var mycket tugg om WTC 7. Jag är inte så insatt i det men ska kika dokumentärerna tänkte jag.