onsdag 24 september 2008

New York Yankees

Igår kväll vann Boston Red Sox mot Cleveland Indians och därmed missar New York Yankees slutspelet för första gången på 13 år. Samtidigt går en epok i graven då det är sista året det spelas baseball på Yankee Stadium. Tanken var att de skulle gå långt i slutspelet för att säga hejdå till det stadion som de spelat i sen 1923 (med undantag för säsongen 74-75 då de spelade på Shea Stadium).
Många kallar det världens mest kända stadion och kanske har de rätt. Varje gång New York Rangers spelar en match i Madison nSquare Garden säger alltid kommentatorerna "Welcome to the world´s most famous arena" men det är ju en inomhusarena och inget stadion.
Sista matchen på Yankee Stadium blev den mot Baltimore i söndags där Yankees vann med 7-3.

New York Yankees har under de senaste 13 åren varit en dynasti inom baseballen. Det började 1996 när Joe Torre anställdes som tränare och man vann World Series 96-98-99-00.
Yankees har också den överlägset högsta lönekostnaden i ligan. I år betalar man ut drygt 210 miljoner dollar i löner. Med dagens dollarkurs blir det dryga 1.4 MILJARDER kronor bara i löner.
Mest betalt har Alex Rodriguez, eller A-Rod som han kallas, som förra året skrev på ett 10-års kontrakt värt 275 miljoner dollar. Med dagens växelkurs kan han casha ut 1.8 MILJARDER svenska kronor inom en tio-års period. Bara i år han han tjänat 30 miljoner dollar vilket är dryga 200 miljoner SEK. Detta är bara baslönen, slår han de rekord som alla tror han kommer slå får han ytterligare många sköna miljoner dollar. Lägg därtill eventuella sponsorskontrakt så förstår ni att de tjänas bra med pengar inom baseballen! Det var också A-Rod som strulade runt med Madonna här för ett tag sen vilket det skrevs mycket om i skvallerpressen.
Andra profiler i dagens Yankees är kaptenen Derek Jeter som varit med sen 96´ samt den legendariska closern Mariano "Mr Sandman" Rivera.

Men i år blir det alltså inget slutspel för Yankees trots sina enorma lönekostnader. Däremot går lokalrivalen New York Mets bra och ser ut att klara sig till slutspel vilket såklart är mycket surt för alla Yankees-fan.

Det kanske är inte var någon slump att Yankees missade slutspel i år då de indirekt kickade tränaren Joe Torre inför året. Hans nya lag, Los Angeles Dodgers, kommer nog att nå slutspelet. Även om de spelar in en lättare division så får de ändå spela i oktober vilket inte Yankees får.


Jag och Superswede-Grobecker var på Opening Day på Yankee Stadium i våras. Det var ju den sista öppningsmatchen så det var en jäkla massa hedrande av folk innan matchen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Let's Go Mets!

JOSE REYES the seal bases king! sa...

Dax att åka till NOLA aka New Orleans.Drick en handgrenade för mig.
YANKEES SUCK!