tisdag 17 juni 2008

Michael Jordan

Dags för finalmatch nummer sex ikväll mellan Celtic och Lakers därför får det bli ett NBA-inlägg idag.

I NBA-draften 1984 valde Houston Rockets först. De tog jätten Hakeem Olajuwon. Ingen kan säga nåt om det valet. Han såg till att Houston vann två NBA-titlar i mitten på 90-talet.
Som nummer två fick så Portland Trailblazers välja. De gör kanske världshistoriens största felval när de väljer Sam Bowie. Någon som hört talats om honom?
Som nummer tre väljer sen Chicago Bulls en viss Michael Jordan från North Carolina University.
Draften 1984 anses för övrigt vara en av de bättre genom tiderna tillsammans med den 1996 och 2003

Jordan tog tre raka titlar mellan 91-93 för att sen i Oktober 1993 besluta sig för dra sig tillbaka. Dels hade han inte längre viljan som krävdes tyckte han och dels blev hans far skjuten till döds under sommaren 1993.
Jordan försökte sen ta en plats i Chicago White Sox(samma ägare som till Chicago Bulls) baseballag vilket inte gick nåt vidare.
I Mars 1995 gick det sen ut ett pressmeddelande från Chicago Bulls och Jordan "I´m back" var allt det stod.
Säsongen efter, 95-96 slog så Bulls ett svårslaget rekord när de vann 72 matcher och bara förlorade 10 i grundserien. De vann titeln det året och även säsongen efter.

De gick sen till final även 1998 där de mötte Utah Jazz som hade Karl "The Mailman" Malone och John Stockton som superstars. Bulls ledde med 3-2 i matcher när de spelade den sjätte matchen i Salt Lake City.
Jordans leverans i den matchen anses vara en av de värre genom historien i en finalmatch. Ni kan se en liten film därifrån här. Det är också den match som har högst tv-rating genom historien i NBA.

Har sett ett antal dokumentärer om Jordan och det man slås mest av är hans driv att vara bäst. I början var han mest en offensiv spelare men han gav sig fan på att han skulle bli bäst i defensiven också vilket han väl blev. Nio gånger blev han uttagen i All-Defensive First Team och en gång utsedd till NBA´s bästa defensiva spelare.

Det man också slås av är hur mycket trash talk det är under en match. Även detta behärskade Jordan till fullo.
I filmen nedan ger han sin syn på just trash talk. Legendariskt. Framförallt de sista 30 sekunder är fina. Förstå om du tvingades försvara just honom?

3 kommentarer:

Hear No Evil sa...

Bra blogg. Som ivrig besökare av NY (två gånger i våras och en tredje på gång i höst) så är det en fröjd att läsa om livet i världens bästa stad. Och titta på bilderna.
Jag ger bloggen fem bananer av fem möjliga.

Lyxmannen sa...

Fem bananer minsann. Inte illa!
Keep up the good work guys!

Är ni bara här och hänger eller utför ni någots sorts arbete i det stora äpplet?

Hear No Evil sa...

Vi hänger. Bara hänger. Om vi inte räknar att titta på Knicks som jobb. Fast det är ju inte jobb, bara jobbigt.