måndag 20 oktober 2008

The National Debt Clock

Vi tog en liten kvällspromenad igår och gick då förbi "The National Debt Clock" som är en skylt som visar USA´statsskuld. Efter den senaste krisen har de nu fått ta bort det dollartecken som alltid står före belopp här i USA. Det var när de klev över tiotusen miljarder dollar i skuld som skylten in längre räckte till.

Det var Seymour Durst som satte upp klockan 1989 då skulden var på måttliga tretusen miljarder dollar. Tanken då var väl att visa vilken enorm skuld USA dragit på sig. Om han bara visste vad som väntade...

Man undrar lite vad de har för ränta på detta lån? Kör de rörlig ränta eller har de bundit innan räntorna sköt i höjden?
De som lånat ut dessa tiotusen miljarder dollar hoppas de få tillbaka pengarna någon gång?
Tiotusen miljarder dollar. Det är en summa som är svår att får grepp om. Vad får man för tiotusen miljarder dollar egentligen?

Det är sånt jag funderar över en måndag i oktober.


The National Debt Clock på sjätte avenyn.

5 kommentarer:

Anonym sa...

En liten lektion Marta när det gäller fantasisummor och få in dem i ett sammanhang. Lektionen handlar i stort om skillnaden mellan 1 miljon och 1 mijard.
För att få in detta i sammanhang, som till och med du hänger med i, kan vi jämföra i sekunder...
1 miljon sekunder är det samma som 11,5 dygn, dvs. den tid du normalt tar på dig att bli av med en bakfylla.
1 miljard sekunder är lite mer. Det är nästan 32 år, dvs. den ålder alla egentligen vill vara men få är utvalda.
För att förstå denna skillnad behöver man nog ha levt dessa 1 miljard sekunder, så håll ut du kommer snart dit du också...

/Direktörn

Anonym sa...

Är din poäng att skulden är mindre än man tror eller att du är äldre än man tror?

Anonym sa...

Poängen är att du varit bakis mer än du tror och att jag är mer förståndig än du vet.

/Direktörn

Lyxmannen sa...

Ahh då är jag med. Du tappade bort mig lite med allt tugg där. Det är väl så det är som direktör, lura kunden så mycket det bara går.
Nu var det länge sen jag var bakis. Fem dagar sen!

Anonym sa...

Det är väl biljoner dollar (på amerikanska trillion)? När Bush blev president i USA var skulden 5,6 biljoner dollar, det var 8 år sedan. Men nu så är skulden över 10 biljoner! På 8 år har detta alltså hänt, från 5,6 biljoner! till 10 BILJONER!