tisdag 28 oktober 2008

Babbo

Kan man dö av att äta för mycket mat? Den nissen som strök med först i filmen Seven åt väl ihjäl sig? Alltså går det. Igår var det på vippen att vi åt ihjäl oss. Jag har aldrig varit så mätt efter en middag tror jag. Det var den eminenta restaurangen Babbo som ligger nere i Greenwich Village på Waverly Place som försökte ha ihjäl oss igår.
När kyparen kom in med notan och till det diverse småkakor såg han våra blickar och skrattade och sa:
"-It´s ok to leave it"

Det kan vara rätt tufft att få bord på Babbo men vi hade lite flyt och fick ett bord för två vid 20.30 igår måndag. Jess är en stor pastaälskare och kikar man i matbibeln, Zagat-guiden, så har den Babbo som nummer ett över italienska restauranger.

Vi valde deras Pasta Tasting Menu och åt tills vi höll på att gå åt. Då jag ju har ett rekordförsök att tänka på blev det inte deras vinmeny till det utan bara ett par glas av det enorma vinet Valpolicella "La Corte del Pazzo" Fasoli 2006. En gång i livet har jag druckit godare rödvin och det var på Uncle Jack´s när vi drack ett Malleolus från Ribera Del Duero av årgång 2000. Grymt gott vin som jag inte vet om man kan beställa på systemet? Isåfall ska jag beställa ett par flaskor det första jag gör när vi landar på svensk mark.

Följande rätter fick vi serverade oss:
Black Tagliatelle with Parsnips and Pancetta - helt klar favoriten. Ruskigt god smak.
"Casunzei" with Poppy Seeds - Ricottaost och rödbetor i en sorts ravioli tror jag. Mycket gott även detta.
Garganelli with "Funghi Trifolati" - Jess favorit. Hon älskar ju svamp.
Redan efter tre rätter började vi bli halvmätta. Det var hyfsade portioner för att vara en avsmakningsmeny.
Domingo´s Pyramids with "Passato di Pomodore" - Nåt sorts kött i pastaknyten med tomatsås till. Nu var det nästan stopp i magen men vi kämpade på. Hyfsat gott.
Pappardelle Bolognese - De avslutar sen med en rejäl portion köttfärsås. Fifan här gick det bara inte. Vi fick lämna lite. Godaste köttfärsåsen vi ätit på denna sida atlanten men kanske passar den sådär som femte rätt i en tasting menu?
"Frittelle di Caprino" with warm honey - Friterad getost med varm honung. Jag är en sucker för getost så denna var fin. Som tur var ganska liten portion. Nu var det enbart viljan som tvingade ner maten.
Milk Chocolate Panna Cotta witch Licorice - Lite finfin choklad smet ner utan problem faktiskt. Det verkar alltid finnas plats för sånt?
Citrus Polenta Cake with Olive Oil Gelato - Som avslutning fick vi faktiskt in ett par olika desserter. Citruspolentan var sådär men den pistagechoklad vi fick in var riktigt fin.

När sen notan skulle betalas efter nästan tre timmars frossande så skrattade alltså den grymma kyparen åt oss när han hade med sig diverse småkakor som en liten avslutning. Han såg att vi gick på knäna.

En Pasta Tasting Menu kostar $69 per person plus dricks, skatt och ev dryck. Vår nota landade på 230 dollar. Inte så farligt faktiskt. Gillar man pasta är det ett måste att besöka Babbo!
I Zagat-guiden får Babbo: Food 27, Decor 23, Service 25, $76. Överlag mycket bra betyg och som sagt, högst bland de italienska restaurangerna i New York City.
Babbo ligger faktiskt fyra bland de mest populära restaurangerna i Zagat-guiden. Enbart slagen av Union Square Café, Gramercy Tavern och Le Bernardine.


Lyxmannen i slips dagen till ära.



Jess utanför det schyssta Babbo.




Vi fick sitta bredvid varandra. Det gick betydligt bättre denna gång jämfört med när vi var på Four Seasons. Servicen var riktigt, riktigt bra.



En av de två efterrätterna. Pistageglass eller nåt med choklad och nåt annat smaskens till.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej på er därborta,
Nu börjar vi få minusgrader i Sverige, och i Köping så varslar snart alla företag. Undrar vart världen är på väg? Alla pratar om amerikanarna som har lånat upp pengar över öronen utan täckning och sänkt hela världsekonomin. Trist med det lilla som man har sparat. Nu är det nog bäst att det man har kvar hamnar i madrassen!! Det ska bli så kul när ni kommer hem till oss igen. Vi flyttade syrran till egen lägenhet och ni får tillbaka er i bästa skick. Vi har mycket att göra på jobbet, de som har arbete arbetar ihjäl sig och de som inget har lider!! Världen är inte rättvis. Glöm aldrig bort att vi inte har krig som splittrat familjer - en verklighet som jag möter varje dag. Nu måste vi bli mer sociala.
Kram på er och var rädd om varandra tills vi ses.
mamsen
på menyn idag fanns sparrissoppa och färskt grekbröd

Anonym sa...

Har varit med om något liknande i en bergsby norr om Luano i norra Italien. Vid svenska smörgåsbord plockar man på själv det man vill äta. I Italien kommer det in tallrik efter tallrik. Det visste inte jag så i början när man var hungrig åt man upp allt. Vid 11:e tallriken var man mätt. Tallrikar med olika maträtter fortsatte strömma in. Vid den 20: tallriken var kindpåsarna fulla och då var det bara att ge upp. Tog väl ett par tre dagar innan man behövde mat igen. Pappsen

Anonym sa...

Seven var på låtsas...

Lyxmannen sa...

Morsan: Vi lever i en drömvärld en vecka till sen blir det till att brottas med vardagsproblem igen.
Krisen drabbar oss också även om vi inte klagar så länge dollarn går upp.
Vi ses snart!!

Pappsen: Vi skrattade gott då din upplevelse var snarlik vår även om vi är i New York och du i nån risig bergsby i Italien.

Emma: Sant? Hmm, inte bra om det du säger är sant.. ;)